Pana nu demult utilizatorii dispozitivelor IT nu aveau prea multe oportunitati de stocare a informatiilor personale. Acestea erau pastrate in programe online, de care de cele mai multe ori se declarau nemultumiti. O data cu aparitia Hard disk-ului si SSD-ului extern, lucrurile s-au schimbat iar utilizatorii prefera aceste solutii in defavoarea celor online. Un SSD extern este poate cea mai simpla si mai utila solutie de stocare a datelor personale, avand un principiu de functionare foarte simplu si fiind facil de gestionat. SSD extern sau dispozitivul de stocare Solid State este diferit de clasicul Hard disk. De ce? Pentru ca acesta este lipsit de piese care oscileaza sub actiunea unui camp electromagnetic sau se invart, fiind de sute de ori mai rapide pentru accesul la date. Un SSD extern poate atinge viteze de transfer superioare, are un mod de functionare foarte silentios si un pret accesibil.
Durata de viata a unui SSD extern
Un SSD extern are o durata de viata mult mai ridicata comparativ cu cea a unui HDD extern. In cazul hard disk-ului, uzura componentelor mobile, dar si loviturile pot provoca deteriorarea completa a acestuia. Durata de viata a unui SSD se raporteaza de fapt uzurii chip-urilor de memorie, care sunt proiectate pentru a face fata unui numar limitat de cicluri de scriere-citire. Se recomanda asadar gestionarea prudenta a volumului de date transferat in folosirea zilnica. De asemenea, specialistii ii sfatuiesc pe utilizatori sa ia in calcul achizitionarea unei cantitati suficiente de memorie RAM si dezactivarea memoriei virtuale.
Criterii de alegere a celui mai bun SSD extern
Cei care au trecut de etapa unui HDD portabil si cauta o alta solutie de stocare la un pret rezonabil, SSD-ul extern este solutia potrivita. SSD-ul este dispozitivul pe care se stocheaza informatiile pentru computer, se comporta ca un Hard disk normal, insa diferenta de structura este foarte mare. SSD-ul are avantajul de a prezenta un timp de bootare mai scurt, de lansare a aplicatiilor aproape instant, de a deschide si a salva documente indiferent de dimensiunile acestora si de a copia foarte rapid datele. Asadar, urmatoarele criterii sunt importante in alegerea unui SSD extern:
- Un SSD extern are doua tipuri de tehnologii: SLC si MLC, in functie de configuratia chipurilor NAND. Cei care necesita un spatiu extins de stocare in vederea realizarii activitatilor profesionale sunt sfatuiti sa aleaga tehnologia SLC pentru SSD. Aceasta stocheaza cate un bit pe celula, iar SSD-urile au performante de neegalat si o durata de viata foarte mare. Pe de alta parte, tehnologia MLC sau Multi Level Cell este ideala pentru utilizatorii conventionali care cauta sa isi inlocuiasca hardul si au nevoie de un spatiu de stocare extins.
- Un SSD extern bun trebuie sa aiba o memorie suficient de mare si un sistem propriu de back-up pentru informatiile stocate. In plus, viteza de citire si cea de scriere trebuie sa fie la niveluri ridicate.
- Un SSD extern bun se alege si in functie de brand. In general, utilizatorii pun foarte mare accent pe acest lucru. Cele mai cunoscute branduri producatoare de SSD-uri externe sunt Intel, Samsung, Corsair, Mushkin si Crucial.
Importanta unui SSD extern
Folosirea unui SSD extern este necesara utilizatorilor pasionati de tehnologie. Acest dispozitiv este o componenta tehnologica foarte importanta pentru stocarea si accesarea informatiilor profesionale sau personale. Alegerea trebuie sa fie facuta pe baza necesitatilor fiecarui utilizator in parte, deoarece un astfel de dispozitiv nu este tocmai ieftin. Pentru a se bucura de potentialul maxim al unui SSD extern, utilizatorii trebuie sa fie foarte bine informati inainte de a lua o astfel de decizie.
In cazul in care utilizatorii nu sunt familiarizati cu conceptul de SSD, sau nu cunosc diferenta dintre un SSD si un HDD extern, atunci trebuie sa faca cercetari in domeniu. Un HDD extern este dispozitivul care va stoca documentelepe platane, parti care sunt mereu in miscare si care permit citirea informatiilor. HDD-ul extern este foarte sensibil la lovituri sau la socuri. SSD-ul, pe de alta parte, nu are parti in miscare ci functioneaza pe baza unor cipuri NAND, o tehnologie asemanatoare cu cea a stick-urilor de memorie. SSD-urile nu sunt la fel de sensibile si in plus, citesc si transfera informatia mult mai repede. Pe piata se gasesc SSD-uri a caror capacitate porneste de la 128 GB si ajunge pana la 1 TB.
Cele mai recomandate magazine pentru a cumpără cel mai calitativ și ieftin SSD Extern