Din fericire, au trecut vremurile in care copiii erau infasati in scutece de bumbac ce trebuiau schimbate si spalate de cateva ori pe zi. Scutecele pentru copii de acum sunt atat de comune si de usor de procurat, incat mamele nici nu isi imagineaza viata fara ele. Iar viata de parinte ar fi foarte grea fara aceste scutece.
Copiii poarta scutece pana aproape de varsta de 2-3 ani. Unii se obisnuiesc mai devreme, altii mai tarziu cu olita. In primii ani de viata, mai ales la bebelusii alaptati, scaunele sunt foarte dese iar scutecele se uda de cate 3-6 ori pe zi. Ceea ce inseamna o cantitate foarte mare, de minim 150-200 de scutece in primele luni de viata. Ideal este ca scutecele purtate de copii sa nu le puna in pericol sanatatea, sa nu le provoace iritatii si alergii, sa ii ajute si pe parinti sa mentina igiena intima a bebelusului cat mai buna.
Istoria scutecelor pentru copii
Scutecele pentru copii au aparut inca din Antchitate, cel putin ca si concept, cand bebelusii erau infasati cu piei de animale sau frunze pentru a evita incidentele neplacute. In unele cazuri, se foloseau muschi sau iarba care sa absoarba nevoile celor mici, iar in tinuturile tropicale, copiii erau tinuti mai mult goi.
De-a lungul timpului, oamenii au creat scutece din panza de bumbac sau de flanel care erau asezate sub forma de chilot pe corpul copiilor si care erau prinse cu ace de siguranta. In secolul XX, au aparut primele scutece absorbante de unica folosinta care au fost imbunatatite si folosite chiar si acum. Parintii moderni gasesc de cumparat scutece pe diferite marimi, grupe de varsta, de la marci consacrate sau mai putin cunoscute.
Scutece copii refolosibile vs. de unica folosinta
Scutecele pentru copii de unica folosinta sunt practice, usor de schimbat, se muleaza bine pe corp, se arunca imediat ce sunt murdarite, au o capacitate de absorbtie mare si reprezinta o solutie comoda pentru parinti. In cazul folosirii scutecelor de unica folosinta, parintii se vor vedea nevoiti sa cumpere si crème speciale pentru ingrijirea pielii bebelusului pentru ca acestea pot provoca alergii si iritatii.
Scutecele refolosibile, pe de alta parte, sunt fabricate exclusiv din materiale naturale, care nu pun sanatatea copilului in pericol, permit pielii sa respire, insa gradul de absorbtie este mult mai scazut si necesita spalarea si curatarea la mana sau in masina de spalat.
Cum aleg parintii scutecele pentru copii potrivite
Criteriile de alegere a celor mai bune scutece pentru copii de pe piata includ:
- Masura scutecelor: toate marcine de scutece vin cu o masura exacta, pe diferite grupe de varsta sau in funcie de greutatea copilului. Un scutec prea mic il va strange si nu ii va da libertate de miscare, in timp ce un scutec prea mare il va deranja;
- Capacitatea de absorbtie: scutecele pentru bebelusi trebuie sa aiba o capacitate de absorbtie mare, sa poata sustine cateva sute de mililitri de urina sau o cantitate suficient de mare de fecale.
- Firma producatoare: pe piata exista atat scutece de firma cat si scutece no-name insa foarte apreciate pentru pretul mic.
Sfaturi pentru parintii copiilor ce poarta scutece
- Trecerea de la o masura la alta trebuie sa se faca in functie de greutatea copilului si de felul in care acesta se simte atunci cand poarta scutecele;
- Scutecul trebuie schimbat conform unui plan bine stabilit, unui ritual unanim cunoscut si acceptat de catre toti parintii (care include norme de igiena precum spalarea pe mainij si stergerea funduletului cu servetele umede);
- Prinderea scutecelor cu ariciul cu care sunt dotate nu trebuie sa fie nici prea stransa nici prea larga.
Cele mai recomandate magazine pentru a cumpără cele mai bune și ieftine Scutece pentru bebeluși.