Pentru ca de cele mai multe ori spatiul din interiorul unei locuinte este limitat, este necesara gasire unei solutii utile pentru distribuirea perfecta a locului in functie de accesarile zilnice, de necesitati si de preferinte.
Electrocasnicele sunt aparatele ce ocupa cel mai mult spatiu in interiorul unei locuinte si nu intotdeauna sunt si eficiente. Aragazul de bucatarie clasic este atat de masiv si ocupa atat de mult spatiu incat multi utilizatori se gandesc la o modalitate de a-l inlocui cu un produs mult mai mic si la fel de eficient.
Plita incorporabila reprezinta provocarea ideala pentru gospodinele si bucatarii care vor sa imbine precizia cu utilitatea, fiind dotata cu ultimele tehnologii.
Tipuri de plita incorporabila
In functie de modul de alimentare, exista mai multe tipuri de plite incorporabile:
- Plita incorporabila pe gaz. Aceasta este una din cele mai des intalnite tipuri de plite incorporabile, datorita asemanarii cu aragazul clasic, avand grilaj din otel inoxidabil, metal emailat sau fonta sau chiar din fier.
- Plita incorporabila electrica cu inductie. Acest tip de plita electrica are suprafata incastrata, are un senzor normal de control electronic, de cele mai multe ori prezinta si un ecran cu functii si moduri, precum si o zona de incalzire rapida.
- Plita incorporabila vitroceramica. Aceasta are un aspect deosebit, este usor de intretinut, prezinta programe automate si un nivel de siguranta maxim in cazul in care utilizatorii uita vasele pe foc.
In functie de materialul plitei incorporabile, se disting urmatoarele modele:
- Plita din sticla ceramica – sensibila la deteriorarea mecanica insa foarte usor de ingrijit si de curatat;
- Plita din otel emailat – caracterizata prin rezistanta insa se poate zgaria usor;
- Plita din otel inoxidabil – necesita o intretinere mai atenta pentru mentinerea luciului metalic stralucitor;
- Plita pe sticla – aduce bucatariei un design modern de inalta calitate si tehnologie.
Plita incorporabila pe gaz vs. plita incorporabila electrica
Inainte de a alege o plita incorporabila si de a lua o astfel de decizie importanta care influenteaza foarte mult stilul de gatit si rezultatele obtinute, este important ca utilizatorii sa isi cantareasca bine optiunile.
Plita incorporabila pe gaz este mult mai prietenoasa si mai usor de folosit, se va incalzi mai repede si nu necesita vase de gatit speciale. Plita incorporabila electrica pe inductie foloseste o tehnologie de ultima generatie, are un aspect placut, se curata usor pentru ca nu mai are grilaje sau arzatoare, insa este mult mai scumpa. Plita incorporabila electrica cu rezistenta mentine o temperatura constanta,insa are un consum mai mare decat plita pe inductie si se incalzeste mai greu decat plita pe gaz.
Arzatoarele plitei incorporabile – un criteriu important
Numarul de arzatoare al plitei incorporabile poate varia intre 2 si 6. Alegerea plitei incorporabile depinde si de numarul acestora, tinand cont de frecventa cu care gospodinele gatesc si de cantitatile de mancare preparate zilnic. O plita incorporabila cu 5 arzatoare se va dovedi foarte utila. Cel de-al cincilea arzator are dimensiuni mari si se foloseste in cazul preparatelor ce necesita temperaturi mari (ex. Wok). O plita incorporabila buna nu este aceea care prezinta mai multe arzatoare. Este necesara pastrarea unei distante suficient de mari intre arzatoare pentru a permite plasarea mai multor vase de gatit in acelasi timp.
Functiile plitei incorporabile
O plita incorporabila de calitate trebuie sa prezinte functii utile. Aprinderea elecrica si indicatorul de caldura reziduala, functia power boost si power management sunt de ajutor, insa foarte importante sunt functiile de siguranta la utilizare. Detectorul de fum, sistemul de oprire automata a gazului sau detectorul de gazprevin accidentele nedorite.
Cele mai recomandate magazine pentru a cumpără cea mai bună și ieftină plită încorporabilă.