Din fericire, computerul inca se mai foloseste in scop profesional in birouri, in locuintele oamenilor, de catre gameri sau persoaneel care abia invata si sunt initiate in tainele IT. Un calculator performant este o investitie la fel de buna ca si un laptop. Chiar daca laptopul este mult mai eficient din punct de vedere al portabilitatii, instalandu-se confortabil in viata de zi cu zi a oamenilor de rand, computerul isi gaseste loc pe orice birou. Orice locuinta sau cladire de birouri are nevoie de un sistem desktop PC, o alegere clasica, disponibila in mai multe variante.
Criteriile principale de alegere a sistemului PC/ Desktop
Un sistem PC/ Desktop se alege in functie de urmatoarele caracteristici:
- Fiind piesa care alimenteaza tot sistemul cu energie, sursa trebuie sa fie performanta, sa garanteze o functionare fara probleme. Ceea ce inseamna ca un sistem PC/ Desktop bun trebuie sa ofere peste 80% randament. Puterea sursei se exprima in watti (W) si reprezinta unul din principalii parametri mentonati de producatori in descriere.
- Aceasta componenta are rolul de a procesa si de a prelucra datele de care sistemul are nevoie pentru o functionare optima. Generatia si tipul procesorului denota performantele desktopului PC, pentru editare sau gaming. Procesoarele considerate a fi cele mai performante sunt cele Intel si AMD. Spre exemplu, un procesor AMD poate fi considerat suficient de bun pentru sistemele de calitate, pentru jocuri simple si editare, in timp ce modelele mai performante i5 sau i7 ofera performante mari la editare, imagine si gaming.
- Placa de baza. Este componenta care gestioneaza toate datele ce provin de la componentele unui sistem desktop. Aceasta poate fi de tip ATX, mATX, BTX, DTX, LPX, iar cei mai renumiti producatori pe piata in acest sens sunt ASUS, Gigabyte si AsRock.
- Placa video. Un sistem desktop PC se alege si in functie de placa video, care poate fi integrata, integrata cu dedicata sau dedicata. Sistemele desktop PC cu placa video dedicata sunt ideale chiar si pentru persoanele care fac editari foto sau video.
- Memoria interna. Memoria RAM include toate datele ce urmeaza sa fie procesate si ofera conditiile necesare de functionare softurilor. Cand memoria RAM nu face fata si nu este compatibila cu sistemul desktop PC, atunci utilizatorii nu pot deschide jocuri complexe si programe complicate.
- In alegerea unui sistem desktop PC conteaza foarte mult si bugetul disponibil. Cu doar cateva sute de lei, se poate achizitiona un sistem la mana a doua care sa faca fata cerintelor minime.
Laptop vs. desktop PC – care este cea mai buna varianta?
Pentru ca nu oricine isi permite sa aiba acasa doua calculatoare, un laptop si un sistem PC, este necesar ca utilizatorii sa ia o decizie in acest sens. Indiferent de alegere insa, exista avantaje si dezavantaje, plus compromisuri de care utilizatorii trebuie sa tina cont. Atat in cazul computerelor, cat si al laptopurilor, exista idei preconcepute peste care insa se poate trece.
- Laptopul este un sistem performant, insa punctul forte al acestuia este portabilitatea. Cu toate acestea, dupa cateva ore, va fi necesar ca laptopul sa fie bagat in priza pentru a reincarca bateria. De asemenea, laptopul este o optiune mult mai buna din punct de vedere al greutatii si dimensiunilor pe care le are, dar si datorita faptului ca nu necesita asamblare. Din punct de vedere al comsumului, laptopul castiga detasat in fata computerului, deoarece acesta nu va consuma decat cativa watti in IDLE, comparativ cu cateva zeci de watti. Securitatea informatica a unui laptop este usor de obtinut in cazul unui laptop, in schimb securitatea fizica nu este atat de buna. Un laptop poate fi furat foarte usor, este mic si necesita masuri speciale de siguranta.
- Sistemul PC/ Desktop are numeroase optiuni de configurare a componentelor, astfel incat utilizatorii au de ales dintr-o multitudine de producatori pentru a-si personaliza calculatorul dupa placul inimii si in functie de necesitati. Din puct de vedere al performantei, computerul, mai ales cel pentru jocuri ofera suficienta performanta pentru ca utilizatorii sa isi poata indeplini toate sarcinile. De asemenea, pe langa performanta, upgrade-ul interior este foarte important in cazul unui sistem desktop. Concret, utilizatorii pot extinde viata unui calculator prin upgrade-ul pe care il fac principalelor componente. Si din punct de vedere al racirii, desktop-ul PC este in topul preferintelor, comparativ cu laptopul care se supraincalzeste aproape imediat daca este tinut pe picioare sau pe suprafete moi.
Cele mai recomandate magazine pentru a cumpără cel mai calitativ și ieftin Desktop PC