Motofierastraul, cunoscut de utilizatori si sub denumirea de drujba sau fierastrau cu lant este un fierastrau portabil ce poate fi antrenat de un motor pe benzina, de un motor electric, hidraulic sau pneumatic. Acesta foloseste un set de dinti ascutiti pe un lant ce ruleaza pe lama. Modelul cel mai cunoscut si mai utilizat este motofierastraul pe benzina. Acesta este folosit pentru a taia lemnele in gospodarie dar si pentru alte activitati profesionale.
Scurt istoric al motofierastraului
Motofierastraul a fost inventat pentru prima data in secolul 18, cand munca manuala din padure era inlocuita cu masinile de doborat copaci. Concret, in anul 1927 era comercializat primul motofierastrau alimentat cu benzina. Al Doilea Razboi Mondial nu numai ca a sporit productia ci a adus si imbunatatiri modelelor de motofierastraie de pe piata. Incepand cu 1969 motofierastraiele erau fabricate si la uzina Metrom din Brasov.
Cum se intretine motofierastraul in mod corect
Una din cele mai importante componente ale motofierastraului este lantul. Acesta trebuie mentinut ascutit cu ajutorul unei pile speciale sau cu un aparat automatizat de ascutire. Lantul da semne de slabiciune in momentul in care musca prea tare din lemn si se impotmoleste in textura acestuia, cand scoate un sunet ciudat sau cand nu mai aluneca usor. Un lant bine ascutit are menirea de a produce aschii decente, de a taia usor si repede reducand riscul accidentelor. Inainte de pornire utilizatorul trebuie sa verifice ca lantul sa nu aiba un joc mare, sa nu stea prea strans, sa nu aiba piulitele slabite sau blocate, sa nu aiba dinti rupti, indoiti, ruginiti ori chiar deteriorati. De asemenea, nivelul de ulei al lantului trebuie mereu verificat.
Sistemul de alimentare al drujbei este foarte important pentru buna functionare a motofierastraului. Pentru o buna functionare a dispozitivului, acesta trebuie sa aiba un carburant de buna calitate care sa nu contina apa sau alte substante. Intretinerea motofierastraului tine si de schimbarea filtrului de aer in mod periodic dat fiind faptul ca aceste dispozitive sunt folosite in medii cu mult praf, aschii, resturi. Filtrul poate fi curatat cu aer comprimat periodic iar motofierastraul trebuie sa stea intr-un mediu ferit de praf si resturi de lemn. Daca una din consumabilele drujbei se uzeaza sau pur si simplu se defecteaza, acestea trebuie schimbata cu usurinta de catre proprietar sau de catre un tehnician specializat in domeniu.
Caracteristicile motofierastraului
Motofierastraul poate fi utilizat atat de taietorii de lemne profesionisti cat si de amatori. Un fierastrau cu lant este o investitie foarte buna si utila in orice gospodarie. Cumparatorii trebuie sa fie atenti la caracteristici si particularitati inainte de a lua o decizie.
In primul rand, motofierastraul se alege in functie de tipul motorului. Pe piata exista asemenea dispozitive cu motor termic, electric si cu acumulator. Varianta pe benzina spre exemplu, este destinata si recomandata uzului profesional conferind mobilitate, stabilitate si putere.
Motofierastraul se alege si in functie de puterea si capacitatea motorului precum si de siguranta in utilizare. Sistemul de anti-vibrare este important pentru ca reda confortul si evita epuizarea fizica a utilizatorului. Un motofierastrau cu un astfel de sistem se va dovedi util pentru cei ce lucreaza intens cu acest echipament. In plus, pentru o lejeritate in utilizare, se recomanda motofierastraul mai usor. Din prisma performantei, se recomanda achizitionarea si folosirea unui motofierastrau mai greu.
Designul motofierastraului este la fel de important. Acesta trebuie sa fie ergonomic si sa faciliteze utilizatorului folosirea acestui dispozitiv. Pe cat posibil, motofierastraul trebuie sa fie usor de manevrat si sa nu cantareasca mult, sa nu faca un zgomot infernal la utilizare si demararea motorului sa fie extrem de facila.
Protectie si siguranta in folosirea motofierastraului
Multi utilizatori cu experienta considera ca nu au nevoie de nimic atunci cand folosesc un motofierastrau si ca este suficienta imbracamintea pe care o poarta. Insa numarul mare de accidente dovedeste exact contrariul. Echipamentul de protectie pentru folosirea motofierastraului include casca de protectie, manusi speciale, ochelari si bocanci de protectie, rezistenti. Se impun masuri speciale de utilizare a motofierastraului: acesta nu poate fi folosit de minori, de persoane care nu au fost instruite in ceea ce priveste modul de folosire, nu poate fi folosit pe ploaie, vant, zapada sau gheata datorita riscului mare de accidente.
Cele mai recomandate magazine pentru a cumpără ce mai ieftin și bun motofierăstrău.