Cu covor sau fara covor? Aceasta este intrebarea care le vine in minte celor care isi decoreaza sau isi redecoreaza casa sau apartamentul, sau celor care isi decoreaza spatiul in care isi desfasoara afacerea.
Cei mai moderni vor spune ca un covor nu mai reprezinta o investitie buna si ca acesta nu este decat o bucata de material care atrage praf si de care oamenii se incurca prin casa, un accesoriu ce necesita curatat mai des si care provoaca neplaceri mai ales in cazul in care sunt copii mici sau animale de companie in casa si micile incidente nu lipsesc. Insa putini oameni se pot lipsi de covor, pentru ca pe langa rolul estetic al acestuia, mai are si rol functional care il face placut.
Scurta istorie a covoarelor
Covorul nu este doar un simplu obiect de tapiterie care poate fi “aruncat pe jos” in living sau in dormitor si care trebuie spalat si aspirat de cateva ori pe saptamana. Covorul inseamna traditie, istorie, frumusete. Istoria covorului dateaza din urma cu peste 4000 de ani, acesta provenind din Mesopotamia si fiind fabricat, la inceput, din piele de animale sau din impletituri diverse. O data cu trecerea timpului si covoarele au devenit mai frumoase si s-au folosit mai multe materiale la fabricarea acestora. Acum, covorul este un important accesoriu cu dublu rol, estetic si functional, in locuinte, birouri, in afaceri de tip HoReCa.
Principalele motive pentru achizitionarea unui covor
Covorul nu este numai un obiect de decor care confera un aspect cald oricarei locuinte si modifica aspectul incaperilor, in plusofera eleganta, rafinament si personalitate. Covorul este excelent pentru ca utilizatorii nu sunt nevoiti sa mearga pe podeaua rece si transforma camera intr-un loc primitor si care confera un plus de caldura si de izolare din punct de vedere fonic.
Incaperile in care poate fi asezat un covor
Exista covoare pentru holul de la intrare, covorase de baie din materiale antiaderente, dar si covoare de living sau pentru dormitor, confectionate din materiale pufoase si lejere.
Covorul din living trebuie sa fie mare, cat toata incaperea sau dimpotriva mic, asezat in mijloc, in culorile in care sunt zugraviti si peretii sau in culorile mobilei. Covoarele din lana, polipropilena, poliester, iuta sau sisal se potrivesc de minune acestei incaperi.
Covorul din camera copiilor, pe de alta parte, trebuie sa fie nu numai calduros, ci si foarte usor de intretinut, colorat si cu reprezentatii ale personajelor preferate.
Pentru bucatarie poate fi ales un covor rezistent la pete, preferabil din polipropilena sau poliester.
Criterii de alegere a covorului
Covorul ales va trebui sa indeplineasca anumite criterii, sa se incadreze in anumite standarde. In functie de stilul de amenajare a incaperii, covorul trebuie sa se potriveasca culorii mobilei sau a peretilor, sa se asorteze, spre exemplu, tapiteriei canapelei sau draperiilor, chiar si tablourilor de pe pereti. In general, covorul este o pata de culoare in orice incapere, aducand eleganta, caldura si rafinament, insa se poate intampla ca acesta sa fie simplu, cu bun-gust, alb sau mai inchis la culoare, insa care creeaza un contrast foarte placut cu podeaua.
Intretinerea covorului – o provocare?
Intretinerea covorului nu trebuie sa fie o provocare pentru utilizator, ci mai degraba o joaca. Covorul atrage praf, scame, pete, insa cu un aspirator, o perie speciala si un produs de curatare bun, cu siguranta curatarea acestuia va fi simpla si efectuata cu lejeritate de membrii familiei.
Cele mai recomandate magazine pentru a cumpără cele mai bune și ieftine covoare.
Ana Miron - august 28, 2019 @ 19:32
Magazinul Somproduct are niște covoare excelente. Costă întradevăr mai mult dar se vede și calitatea.