Compresorul de aer nu este o inventie a prezentului ci, dimpotriva, este un dispozitiv folosit de cateva decenii bune. Compresorul de aer poate fi gasit in mai multe medii si situatii si are o gama variata de utilizari.
Un compresor cu aer poate fi regasit in vulcanizari, benzinarii, dar si in birouri (in varianta mai mica) pe santiere sau acasa la persoane fizice. Cert este ca un compresor de aer poate avea utilizari industriale, dar si casnice, poate reprezenta urmatoarea importanta achizitie cu un sistem de functionare foarte simplu.
Compresorul isi va dovedi utilitatea in numeroase situatii si va fi folosit pentru umflarea rotilor, pentru vopsirea diferitelor suprafete in gospodarie, pentru curatarea unor suprafete sau dispozitive, iar lista poate continua.
Cum functioneaza compresorul de aer si de cate tipuri este
Compresorul de aer functioneaza conform unui principiu foarte simplu: acesta creste presiunea de aer si diminueaza volumul in mod progresiv, prin folosirea unui piston, a unei diafragme sau a unui surub rotativ.
Pe piata exista mai multe modele de compresoare, fie cu piston, cu diafragma sau rotative. Compresorul cu piston este ideal pentru utilizatorii casnici dar si pentru cei care isi vor exercita aceasta meserie intr-un cadru specializat, acesta fiind foarte puteric si avand n rezervor ce permite compresia unor cantitati de aer moderate.
Pentru aplicatii exclusiv industriale, vor fi folosite modelele de compresoare cu surub, piesele cu rotor sau produsele cu angrenaje. Pentru gospodarii sau birouri, sunt ideale modelele portabile, fara rezervor.
Caracteristici tehnice compresor de aer
Aceste caractristici tehnice cu care utilizatorii trebuie sa fie la curent includ:
- Tipul de pompa: compresoarele de aer pot avea pompa cu ulei sau pompa lipsita de ulei. Compresorul cu pompa cu ulei este mai ieftin, mai usor de achizitionat, nu prezinta inconveniente serioase.
- Cantitatea de aer comprimata: compresorul de aer achizitionat pentru anvelope si aerograf sau pentru folosirea in gospodarie nu trebuie sa aiba o presiune foarte mare sau un debit iesit din comun, fiind suficient un model cu 50-150 de litri cimprimati si cu o presurizare de 6 bar;
- Putere: puterea compresorului de aer poate fi moderata sau mare si va fi masurata in W sau in CP (watti sau cai putere), aceste dispozitive fiind alimentate cu carburant si cu motor cu ardere interna. Modelele de compresoare care au o putere mai mare de 6 CP sunt ideale pentru intrebuintarea industriala;
- Portabilitate si functionalitate: cele mai bune compresoare de aer pentru gospodarie sunt cele portabile, in vreme ce compresoarele industriale sunt mai masive, mai grele si mai dificil de mutat dintr-un loc in altul. In ceea ce priveste functionalitatea, compresorul de aer include reglajul de presiune in diferite trepte de utilizare si un set de accesorii foarte utile. Spre exemplu, pentru compresoarele voluminoase, va fi necesar un furtun special pentru transportul aerului pana la destinatie.
Compresor de aer bun la pret accesibil
In ultimii ani, oamenii s-au obisnuit sa isi faca cumparaturile online. Acolo isi gasesc hrana, imbracamintea, incaltamintea, accesoriile pentru casa si gradina, dar si dispozitivele cu aplicatii industriale si nu numai. Exista magazine online de unde cei interesati pot achizitiona compresoare de aer de cea mai buna calitate, dar si magazine traditionale specializate, ale caror rafturi sunt pline cu diferite tipuri de echipamente performante, menite sa usureze munca si sa economiseasca timpul.
Tipuri de compresoare de aer
Pe piata sunt prezente mai multe tipuri de compresoare de aer comprimat:
- Compresoare casnice folosite pentru a umfla roti, produse gonflabile si unelte cu alimentare de aer;
- Compresoare de aer profesionale cu o putere mai mare si o performanta notabila;
- Compresoare industriale.
Cele mai recomandate magazine pentru a cumpără ce mai bun și ieftin compresor aer.