Cafeaua este licoarea magica pe care aproape toti adultii o consuma zilnic. Fara cafea, ziua pare mai lunga, unele situatii sunt mai dificil de gestionat, efectele noptilor nedormite nu mai pot fi ascunse, oamenii sunt mai irascibili si sarcinile primite la locul de munca par imposibile. Cafeaua cumparata de la tonomat nu este la fel de buna ca si cea preparata in casa, la ibric sau la cafetiera. In plus, are o multime de aditivi, conservanti si E-uri si este preparata mai mult din prafuri cu un continut dubios.
Cafeaua preparata la cafetiera, pe de alta parte, este mult mai sanatoasa si, daca nu se depaseste doza zilnica recomandata de 2 cesti, are efecte benefice. Totul incepe cu achizitionarea unei cafetiere care sa prepare licoarea magica atat acasa, cat si la birou.
Utilitatea unei cafetiere
Inainte, cafeaua era preparata la ibric. Se pierdea mult timp cu aceasta actiune, dimineata sau in oricare alt moment al zilei, insa cafeaua avea un gust grozav. Gospodinele pierdeau mult timp si cu spalatul ibricului si curatarea aragazului pentru momentele de neatentie cand cafeaua le dadea in foc. Cafeaua preparata a ibric are o aroma unica, iar acum, gratie celor mai noi modele de cafetiere, acest gust se mentine si activitatea prepararii cafelei este mult simplificata.
Cafetiera a fost inventata la finalul anilor ’60 si a cunoscut o recunoastere si o expansiune fulminanta, oferind o metoda simpla, curata si sanatoasa pentru prepararea cafelei. Acum, cafetiera este un dispozitiv care nu trebuie sa lipseasca din nicio locuinta si care isi gaseste locul in multe birouri.
Avantajele cafetierei
Pe langa procesul foarte simplu de preparare a cafelei, cafetiera are mai multe caracteristici si avantaje. In primul rand, modul de functionare este facil si pe intelesul tuturor. Utilizatorii trebuie doar sa puna cateva lingurite de cafea in filtru, sa adauge apa si sa dea drumul aparatului. Cafetiera nu trebuie “pazita” pentru ca nu au loc incidente neplacute, iar cafeaua poate fi facuta preparata pentru intreaga zi sau doar o ceasca, doua, pentru dimineata. Cafetiera se curata foarte simplu, dispune de filtre de hartie usor de gasit si foarte ieftine si este in general un dispozitiv fiabil care nu costa mult!
Componentele unei cafetiere
Cele mai importante componente pentru cafetiere includ:
- Rezervorul – acesta este exprimat in numarul de cesti, in capacitatea de cafea pe care o poate prepara utilizatorul si pe usurinta in curatare a acestuia.
- Vasul pentru cafea – specialistii recomanda vasele transparente pentru ca utilizatorii sa poata observa stadiul de preparare alcafelei.
- Filtrul – filtrul este de unica folosinta, din panza sau hartie, dar mai poate fi di permanent, din plastic, metal sau material textil rezistent. Filtrele permanente trebuie curatate foarte bine pentru ca inc az contra, cafeaua va capata un gust neplacut.
- Picuratorul –picuratorul poate fi o simpla tija ce porneste din rezervorul de apa sau poate avea forma unui cap de dus ce distribuie uniform apa peste stratul de cafea din filtru.
- Plita de incalzire – aceasta componenta este importanta mai ales pentru cei care prefera sa faca mai multa cafea dimineata si sa o consume pe toata durata zilei, cu posibilitatea de a o incalzi.
Alte caracteristici importante ale cafetierei
Cafetiera nu consuma in general mult curent electric. Este un dispozitiv mic si foarte util, cu un consum modest, insa care face minuni si prepara o licoare delicioasa. Cafetiera trebuie sa fie realizata din materiale de calitate, ar fi ideal sa dispuna chiar si de un display LCD care sa permita afisarea rapida a informatiilor esentiale pentru prepararea cafelei, sa aiba semnal de avertizare sonor si luminos, o rasnita de cafea incorporata, un sistem de filtrare a apei si chiar si un program de decalcifiere.
Cele mai recomandate magazine pentru a cumpără cea mai bună și ieftină cafetieră.