Atat in bucatariile de familie cat si in marile bucatarii ale restaurantelor, blenderele sunt dispozitivele care nu le lipsesc specialistilor. Blenderul este acel dispozitiv ideal pentru prepararea supelor crema, piureurilos si sosurilor, foarte apreciat de oameni din toate colturile lumii. Blenderul poate fi achizitionat in mai multe scopuri, fie pentru prepararea hranei copiilor mici, pentru diversificare, pentru a prepara mancare de regim sau pacientilor ce sufera de diferite afectiuni, dar si pentru a pregati delicatese calde sau reci sub forma de piure sau pasta.
Istoria blenderului
Primul aparat de bucatarie de acest fel, blenderul a fost inventat in anul 1922 de catre un american numit Poplawski de origine poloneza. Acesta a fost folosit pentru prima data pentru a prepara shake-uri cu lapte iar ulterior pentru multiple alte preparate. Blenderul nu a fost conceput pentru a lichefia fructele si legumele ci doar pentru a le macina si pentru a pregati piureuri. In magazinele din intreaga lume blenderul a inceput sa se vanda incepand cu anul 1950 cand a inceput si crearea unor noi dispozitive suplimentare, spre exemplu concasorul pentru gheata. In epoca moderna, blenderul este considerat un “must have” in orice bucatarie, poate avea si functie de storcator, are mai multe viteze si este din ce in ce mai silentos.
La ce foloseste un blender
Blenderul foloseste bucatarilor pentru a amesteca alimentele, pentru a le macina si a le transforma din stare solida in stare semi-lichida. Produsele actuale sunt foarte performante insa au pastrat principiul de functionare de acum 100 de ani, de la inventare. Acest mic aparat electrocasnic permite gospodinelor sa amestece ingredientele pentru un piure bun, fie ele fierte, crude sau chiar congelate.
Tipuri de blender
Blenderul vertical este acel produs ieftin, asemanator unui mixer vertical, de dimensiuni reduse, care are cpul detasabil si o lama metalica ce protejeaza utilizatorii de ranirea accidentala. Acest tip de blender este usor de curatat, nu ocupa mult spatiu in bucatarie, este foarte ieftin si poate fi folosit chiar si in cazul mancarii care fierbe, in oale si tigai puse pe foc. In schimb, are o putere mica, nu poate procesa alimente dure si are si o capacitate destul de mica.
Blenderul tip robot de bucatarie stoarce fructele, le amesteca, se va dovedi ideal si pentru alimentele solide care pot fi pasate marunt, omogen sau foarte fin. Blenderul de acest tip poate fi folosit in gospodariile unde se prepara astfel de hrana pasata aproape zilnic.
Caracteristicile blenderului
Blenderul trebuie ales in functie de unele caracteristici. Asadar, se va pune accent pe puterea blenderului. Cu cat este mai mare, de peste 700 de W spre exemplu, cu atat lichefierea oricarui tip de aliment este posibila. Unele blendere sunt folosite chiar si pentru a macina cafea. Conteaza de asemenea si capacitatea bolului blenderului. Un blender cu un bol de capacitate mare este potrivit pentru familiile numeroase in timp ce blenderele de mici dimensiuni sunt mai degraba folosite pentru o singura persoana.
Mai mult decat atat, treptele de viteza sunt foarte importante inainte de achizitionarea unui blender. Cumparatorii trebuie sa tina cont de faptul ca trebuie sa prepare in mod corespunzator mai multe tipuri de alimente si sa paseze totul foarte fin intr-un timp cat mai scurt. Modurile Pulse si Turbo sunt ideale pentru gospodinele care sunt in criza de timp atunci cand vine vorba de prepararea mesei.
Inainte de alegerea unui blender oamenii trebuie sa puna accent pe programele bine definite (cel pentru supe, smoothie, sosuri, deserturi) dar si pe existenta unui panou de control ergonomic si chiar a vasului gradat pentru dozarea perfecta a cantitatilor.
Blenderul nu trebuie sa lipseasca din nicio bucatrie moderna. Fie ca este vertical sau de tip robot de bucatarie, blenderul are un rol foarte important in prepararea unor feluri de mancare si a unor bauturi sanatoase si delicioase. Blenderele sunt usor de achizitionat, atat din magazinele de specialitate cat si online. Unele sunt foarte silentioase si au chiar functia de stoarcere a fructelor si de preparare a sucului, altele sunt mai galagioase insa toaca la fel de bine alimentele, ramanand la latitudinea cumparatorului sa decida care este cel mai bun model pentru propriile necesitati.
Cele mai recomandate magazine pentru a cumpără cel mai bun și ieftin blender.