Bineintees ca nu oricine s-a nascut sudor, insa nici nu este un domeniu care sa necesite cunostinte de specialitate sau o facultate in domeniu, motiv pentru care multi invata sa sudeze pentru a face fata unor provocari aparute in gospodarie, pentru a ajuta prietenii sau pentru a scoate un ban in plus de la cunostinte oferindu-le servicii de specialitate la domiciliu. Aparatul de sudura este o investitie foarte buna, chiar si pentru cei care sunt la inceput de drum, pentru amatorii care nu sunt la curent cu toate recomandarile in domeniu.
Ce inseamna procesul de sudura si de ce este util un aparat de sudura
Procesul de sudura implica transferul de material de adaos catre un material de baza ce trebuie sudat. Materialul de adaos este in general prezentat sub forma unui electrod acoperit cu material izolant, iar arcul de sudura realizeaza penetrarea materialului de baza. Alimentarea se poate face monofazat, trifazat sau in doua faze.
Procesul de sudura implica folosirea unui aparat special care trebuie achizitionat din magazine de specialitate. Pasionatii de reparatii si micii mesteri au si cunostinte minime de sudura si chiar isi dezvolta creativitatea si isi maresc veniturile folosind un aparat de specialitate. Insa inainte de a face o asemenea investitie este bine ca oamenii sa se informeze temeinic cu privire la aparatul care se potriveste nivelului lor de experienta si asteptarilor pe care le au.
Tipuri de aparate de sudura
Pe piata se disting mai multe tipuri de aparate de sudura:
- Aparat de sudura cu electrod – acesta este cel mai popular si mai vechi model, ideal pentru profesionisti, perfect atat pentru sudura in interior cat si in exterior, in gospodarii sau in fabrici. Aparatul de sudura cu electrod reprezinta o varianta economica si care necesita o intretinere mai atenta.
- Aparatul de sudura cu electrod si gaz – acesta asigura o sudura mai fina, mai rapida, mai curata, putand fi utilizat si in aer liber;
- Aparatul de sudura cu gaz inert – acesta asigura o sudura de calitate superioara. Electrodul folosit este tungsten iar suprafata de sudare este protejata de impuritatile din aer prin argon.
Protectie si interdictii in timpul sudurii
Sudura este un proces in general dificil si foarte periculos. Chiar si cei mai experimentati sudori au nevoie de manusi de protectie, de casca de protectie si trebuie sa respecte reguli minime de evitare a accidentelor. Trebuie ales locul in care urmeaza sa fie efectuata sudura, pentru a nu exista risc de explozie. Masca de sudura, fie ea clasica sau automata este importanta, protejand fata de materialul topit si ochii de radiatiile daunatoare. Operatiunea se face intr-un echipament adecvat. In cazul in care acesta nu este disponibil, sudorii trebuie sa evite folosirea tricoului sau pantalonilor scurti, fasului sau materialelor foarte inflamabile.
Criterii de alegere a aparatului de sudura potrivit
Inainte de a alege un aparat de sudura, utilizatorii trebuie sa tina cont de anumite criterii:
- Experienta: exista aparate moderne pentru utilizatorii experimentati sau mai simple pentru sudorii amatori sau aflati la inceput de drum;
- Materialul de sudat: exista mai multe tipuri de materiale de sudat (otel, fonta, aluminiu, otel inoxidabil, cupru, titan), din care sudorii trebuie sa aleaga doar cateva pentru ca aparatele de sudura nu suporta toate tipurile de materiale;
- Materialul electrodului: care poate fi de adaos sau permanent, electrozi rutilici, bazici sau celulozici;
- Randament: randamentul aparatului de sudura depinde de energia consumata, de calitatea sudurii, de pretul de achizitie al dispozitivului;
- Consumabile: inainte de achizitionarea aparatului de sudura, cumparatorii trebuie sa se intereseze si de tipul de elemente consumabile necesare si de disponibilitatea acestora, precum si de durata unui ciclu de utilizare fara a interveni supraincalzirea aparatului.
Cele mai recomandate magazine pentru a cumpără cel mai bun și ieftin aparat de sudură.