Sistemele audio au aparut acum mai bine de 150 de an iar de atunci sunt in continuu imbunatatite. In ziua de azi, sistemele audio sunt din ce mai performante, avand boxe ce pot fi conectate la sisteme de iluminat sau chiar la jaluzele. Sistemele audio trebuie sa fie integrate perfect in incaperea in care isi vor dovedi utilitatea si sa functioneze la cele mai inalte standarde.
Scurt istoric al sistemelor audio
Cele mai multe sisteme audio se bazeaza pe principiul sistemului electrodinamic, inventat in 1898 de catre Oliver Lodge. Prima boxa functionala a fostinventata in anul 1915 de inginerii olandezi Peter L Jensen si Edwin Pridham. In anii ce au urmat, au aparut produse din ce in ce mai performante atat in SUA cat si in Europa. In epoca moderna, sistemele audio sunt din ce in ce mai moderne, fiind adaptate atat locuintelor traditionale, afacerilor, dar si conceptului de casa inteligenta.
Sistem audio 5.1 vs. sistem audio 2.1
Pentru cei care adora sa urmareasca filme din confortul propriei locuinte, pentru cei care dau petreceri si prefera sa asculte muzica la un volum mai ridicat, sistemul audio reprezinta o decizie foarte importanta pe care trebuie sa o ia. Sistemul audio trebuie sa se preteze la preferintele si necesitatile utilizatorilor. Chiar daca cele mai uzuale si mai accesibile ca si pret sunt sistemele audio 2.1, pentru locuinta sau birou, sistemele audio 5.1 sunt ideale deoarece redau cu fidelitate propagarea sunetului in realitate, transformand experienta jocurilor sau a filmelor in mod pozitiv.
Criterii de achizitionare a sistemului audio
Sistemul audio se alege in functie de urmatoarele criterii:
- Receptorul de sunet al sistemului audio se numeste amplificator si are ca si principala caracteristica – puterea acustica. In functie de valoarea puterii acustice, utilizatorii isi pot da seama cat de tare se vor auzi sunetele reproduse de sistemul audio. Puterea reala a amplificatorului audio exprimata in W(watti) poate fi regasita in fisa tehnica a sistemului audio. Cei care opteaza pentru amplificatoare pentru acasa trebuie sa tina cont de o regula importanta: puterea insumata a difuzoarelor nu poate fi mai mica decat putera amplificatorului, pentru a nu deteriora aparatele de sunet prin scurtcircuitare.
- Aceasta caracteristica reprezinta adaptarea amplificatorului la sistemul de boxe. Impedanta se masoara in Ohmi. Daca difuzoarele au o impedanta mai maredecat cea de iesire a amplificatorului, puterea va scadea si sunetul nu va mai fi la fel de intens. De asemenea, in cazul in care impedanta difuzoarelor este mai mica, exista riscul producerii unui scurtcircuit al amplificatorului.
- Spectrul de audiofrecventa. Aceasta caracteristica a amplificatorului arata ce frecvente de sunet pot fi reproduse de catre sistem.
- Un sistem 5.1, spre exemplu, are 6 difuzoare: 4 boxe, o boxa centrala si un subwoofer. Difuzoarele sunt canalele de redare a sunetelor joase, medii si inalte, situand ascultatorul in centrul situatiei, oferindu-i o experienta de neuitat, cu un efect surround foarte realist.
- Sistemul audio se alege si in functie de dimensiunile, aspectul si forma boxelor. In plus, cablurile pentru boxe trebuie sa aiba lungimi egale, iar boxele sa fie special proiectate pentru a fi sustinute de etajere. Un design cat mai placut al sistemului audio il va face placut utilizatorilor si usor de amplasat in orice camera.
Ce rol are subwooferul in sistemul audio
Un sistem audio fara un subwoofer nu poate fi folosit decat pentru anumite activitati ale utilizatorilor, activitati ce implica o experienta audio mai slaba. Subwooferul este cea mai importanta componenta a sistemului audio, avand doua sarcini: reproducerea sunetelor de frecventa joasa din jocuri si melodii si reproducerea efectelor de frecvente joase in cazul filmelor, spre exemplu exploziile, loviturile sau cutremurele. Un subwoofer va aduce la viata efectele filmului sau jocului preferat si va contribui la o experienta cat mai placuta a pasionatilor de muzica.
In concluzie, sistemul audio este un dispozitiv important atat pentru utilizatorii casnici, cat si pentru cei care detin o afacere in domeniul HoReCa si nu numai. Calitatea si claritatea sunetului sunt date de anumite caracteristici ale sistemului audio. Pentru sonorizarea evenimentelor cu dimensiuni reduse, pentru a crea o atmosfera perfecta in locuinta, pentru efecte sonore impresionante in cadrul filmelor sau jocurilor video, alegerea sistemului audio este foarte importanta!
Cele mai recomandate magazine pentru a cumpără cea mai calitativă și ieftină …