Last Updated on 3 ani by

Una din cele mai importante componente externe ale oricarui sistem Desktop PC este tastatura. Atat mouse-ul cat si tastatura reprezinta liantul utilizatorului cu lumea virtuala. Prin intermediul tastaturii, utilizatorul va scrie proiecte importante, va comunica mult mai facil cu prietenii din mediul virtual, isi va dovedi aportul in utilizarea eficienta si ergonomica a sistemului desktop. O tastatura de calitate trebuie sa ii permita utilizatorului sa efectueze sarcini pe masura preferintelor personale de intrebuintare a sistemului PC, fara sa fie dificil de stapanit.

Criterii de alegere a tastaturii pentru sistemul PC desktop

Pentru a alege cea mai buna tastatura pentru sistemul PC desktop, clientii trebuie sa fie atenti la urmatoarele criterii:

  • Tipul tastaturii. Tastaturile disponibile pe piata la momentul actual se impart in trei categorii: standard, multimedia si de gaming. Utilizatorii conventionali au posibilitatea de a investi in tastaturi universale, simple, care ii vor ajuta sa isi indeplineasca cele mai simple comenzi. Pe de alta parte, adeptii gadgeturilor IT care utilizeaza calculatorul la nivel avansat au ocazia de a folosi o tastatura multimedia. Iar gamerii pot folosi o tastatura special creata pentru gaming.
  • Tastatura poate fi conectata la sistemul PC prin cablu sau prin wireless. In general, cei care opteaza pentru o viteza mare de raspuns, sunt sfatuiti sa aleaga o tastatura cu fir, astfel incat sa nu existe surprize neplacute si intreruperi bruste ale semnalului. Tastatura wireless este mult mai confortabila, poate fi folosita si de catre utilizatorii laptopurilor care doresc sa isi pastreze intacta o perioada cat mai indelungata tastatura acestor dispozitive. In plus, tastatura wireless poate fi folosita de pe canapea sau pat, fara a fi in apropierea PC-ului.
  • Tastele pot fi dispuse in doua moduri: dvorak sau qwerty. Utilizatorii conventionali vor prefera cu siguranta tastatura qwerty, fiind un modl cu care se obisnuiesc foarte repede. Numele acestei dispuneri vine de la felul in care sunt aranjate literele din primul rand. Tastatura dvorak este preferata de programatori sau de specialistii IT.
  • Tastatura poate fi bazata pe conector PS/2 sau pe port USB. Modelele USB sunt perfecte pentru utilizatorii care doresc sa o conecteze la un computer portabil, dar si pentru utilizatorii pasionati de gaming.

Cum se intretine in mod corect o tastatura

Se spune ca tastatura este mai murdara si are mai multi microbi decat un capac de toaleta. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei care folosesc o tastatura impreuna cu alti utilizatori, fie membrii familiei sau colegi de birou. Tastatura trebuie curatata si intretinuta in mod constant pentru a nu se defecta si pentru siguranta utilizatorilor. Tastatura trebuie curatata cu ajutorul unei lavete si de regula cu o solutie speciala. Insa, inainte de a folosi laveta, utilizatorii trebuie sa aiba posibilitatea de a aspira sau dea sufla tastele, astfel incat sa inlature orice urma de firimitura. Intai se intoarce tastatura cu butoanele in jos, pentru ca bucatile cele mai mari de murdarie sa cada, apoi se aspira/ sufla si la final se curata cu o laveta imbibata foarte putin in spirt. In orice operatiune efectuata, computerul trebuie scos din priza, de preferat si tastatura din unitate.

SOS! Lichid varsat pe tastatura!

Sunt situatii neprevazute in viata cand din greseala utilizatorii de dispozitive IT scapa lichide pe tastatura. Din fericire, aceasta nu este o tragedie si in foarte rare cazuri tastatura trebuie inlocuita cu totul. In functie de natura lichidului varsat, este data si dificultatea rezolvarii acestei probleme. Spre exemplu, daca utilizatorii au scapat apa pe tastatura, aceasta se poate usca. Tastatura va fi imediat inlaturata din echipamentul IT la care este conectata, intoarsa cu tastele in jos si lasata la uscat, in apropierea unei surse de caldura. Se poate interveni cu o carpa uscata sau cu un servet de hartie pentru a curata repede apa de pe taste. Insa cea mai intelepta decizie este aceea ca tastatura sa fie lasata la uscat. Daca insa lichidul este dulce, precum cafea, ness, suc, chiar bere (are in componenta zaharuri), atunci lucrurile se complica deoarece tastele vor fi lipicioase si se vor bloca. In acest caz, tastatura trebuie dusa in service sau utilizatorul trebuie sa incerce sa o desfaca, sa curete cu un servet orice urma de lichid si sa o curete cu o laveta cu spirt. Dupa ce se usuca, tastatura trebuie asamblata si conectata din nou la computer.

Cele mai recomandate magazine pentru a cumpără cea mai calitativă și ieftină Tastatură

Emag.ro
Cel mai mare magazin online din România. O mulțime de produse oferite de emag cât și de partenerii săi.
Gamă variată de produse.
Transport gratuit la comenzile de peste: 200 lei.
Deschiderea coletului la livrare.
Termen de retur: 30 de zile
Notă: 10/10.

Vezi ofertele

Altex.ro
Gamă variată de produse la cel mai mic preț. De 2 ori diferența dacă găsiți în altă parte mai ieftin.
Gamă variată de produse.
Transport gratuit la comenzile de peste: 200 lei.
Deschiderea coletului la livrare.
Termen de retur: 14 zile
Notă: 10/10.

Vezi ofertele

PcGarage.ro
Magazin online popular mai ales în rândul gamerilor. Gamă variată de produse și oferte optime.
Gamă variată de produse.
Transportul este gratuit in limita a 5.00 kg pe comandă.
Deschiderea coletului la livrare.
Termen de retur: 30 de zile
Notă: 10/10.

Vezi ofertele

Evomag.ro
Magazin online de electronice și electrocasnice la prețuri accesibile.
Gamă variată de produse.
Transport gratuit la comenzile de peste: 150 lei.
Deschiderea coletului la livrare.
Termen de retur: 14 zile
Notă: 10/10.

Vezi ofertele

ItGalaxy.ro
Magazin online bazat pe comerțul cu produse electrocasnice și IT. Gamă variată de produse.
Gamă variată de produse.
Transport gratuit la comenzile de peste: 200 lei.
Deschiderea coletului la livrare.
Termen de retur: 14 zile
Notă: 10/10.

Vezi ofertele

BadaBum.ro
Magazin online specializat în comerțul cu electrocasnice, laptopuri, smartphone-uri, televizoare, etc. Livrare gratuită în București și Ilfov, multiple posibilități de plată.
Gamă variată de produse.
Transport gratuit la comenzile de peste: 200 lei pentru București și zonele limitrofe.
Deschiderea coletului la livrare.
Termen de retur: 14 zile
Notă: 10/10.

Vezi ofertele