Last Updated on 4 ani by

Unul din cele mai importante elemente in domeniul constructiilor si al gradinaritului, roaba este nelipsita atat din gospodarie cat si din cadrul anumitor companii. Roabele nu sunt foarte costisitoare, reprezinta o investitie pe termen lung cu eforturi financiare minime, insa cu eficienta maxima. Roabele ii scutesc foarte mult pe utilizatori de munca fizica, sunt unelete foarte utile, care nu au nevoie de ingrijire speciala, ci doar de mentenanta minima. Cu ajutorul unei roabe pot fi transportate lucruri foarte grele si voluminoase, sau materiale care se imprastie foarte usor, precum nisip, pietris, pamant sau rumegus, pe distante mai mari sau mai mici. Pe piata sunt disponibile numeroase modele de roabe, insa nu toate sunt durabile si eficiente.

O roaba buna se alege in functie de urmatoarele criterii:

  • Pe piata exista roabe clasice, care pot fi folosite atat in santiere cat si in gospodarii sau in gradini. Roabele clasice au in componenta doua manere ce formeaza parghia puternica care ii ajuta pe utilizatori sa transporte diferite materiale. Insa exista si modele moderne, hibride, echipate cu motor sau integral electrice, ideale pentru profesionistii care activeza in domeniul constructiilor, pentru firmele de design peisagistic sau pentru persoanele care au o gradina foarte mare de intretinut.
  • Roabele au doua utilizari principale: constructii si gradinarit, iar in functie de acestea, constructia generala trebuie sa fie diferita. Ceea ce inseamna ca roabele cu o cuva adanca, cu margini drepte sunt ideale pentru a transporta ciment, in timp ce roabele cu o cuva mai lata sunt ideale pentru gradinarit.
  • Roabele sunt facute in general din metal, pentru a fi fiabile si rezistente. Utilizatorii cauta roabe din otel inoxidabil, ce pot transporta diferite greutati. Inoxul are o rezistenta crescuta in timp insa, daca nu este corect ingrijit, acest material va rugini. De aceea este bine ca roaba sa fie depozitata intr-un loc uscat, ferit de intemperii. Roaba din plastic este mai putin rezistenta insa poate fi lasata afara pe orice conditii meteo, insa nu extreme, pentru ca exista riscul ca acesta sa se crape. Roabele din lemn nu mai sunt folosite in ziua de azi decat in scop pur decorativ.
  • Roaba traditionala cu manere drepte este usor de manevrat, de inclinat si de golit. Insa o astfel de roaba necesita si o forta mare pentru manevrare. Roabele mai noi, cu manere ergonomice sau cu un singur maner sunt mai usor de tras.
  • Roabele traditionale au o singura roata, amplasata in partea din fata, in centru. Insa modelele cu doua roti in fata ofera o stabilitate sporita pentru transportul unor greutati mai mari. Materialul rotilor este la fel de important. Majoritatea sunt confectionate din plastic, zgomotoase si foarte sensibile la denivelari, dar care nu se dezumfla. Rotile cu camera se pot sparge sau dezumfla.
  • Dimensiuni/ capacitate. Roaba trebuie aleasa si in functie de acest criteriu, acela al dimensiunilor si capacitatii. Cele doua criterii sunt in stransa corelatie cu materialele carate, cu activitatile realizate. Spre exemplu, pentru a transporta rasaduri de flori sau de legume, sunt suficiente roabele mai mici. Pentru a transporta materiale de constructii, roabele de dimensiuni mai mari si cu o capacitate sporita sunt ideale.

Cum se intretine corect o roaba

Daca nu este corect intretinuta, roaba se poate deteriora, defecta in timp si va necesita inlocuita. Ce pot face utilizatorii pentru a pastra roaba in cele mai bune conditii, cat mai mult timp? In primul rand, sa stearga manerul robei, sa il curete dupa fiecare utilizare, sa curete cuva indepartand noroiul sau resturile de materiale transportate. Este necesara o perie de sarma pentru a curata in mod corect roaba. Totodata, utilizatorii trebuie sa se ingrijeasca si de mentinerea roatei si a axului. Aceste lucrari de mentenanta inseamna ungerea cu vaselina o data la cateva luni si umflarea rotilor ori de cate ori este necesar. De asemenea, roaba trebuie tinuta in depozite, magazii sau in locuri acoperite, indiferent de vremea de afara, pentru a nu afecta durata de viata.

Roabele pot fi achizitionate fie din magazine online, fie din magazine traditionale. O data avute in vedere toate criteriile de selectie mai sus mentionate, cu siguranta persoanele interesate vor sti ce sa caute si sa nu se bucure numai la un pret avantajos. Roabele pot fi folosite in numeroase ipostaze si, cu o intretinere potrivita, vor putea fi folosite foarte mult timp.

Cele mai recomandate magazine pentru a cumpără cea mai calitativă și ieftină Roabă

Emag.ro
Cel mai mare magazin online din România. O mulțime de produse atât oferite de emag cât și de partenerii săi.
Gamă variată de produse.
Transport gratuit la comenzile de peste: 200 lei.
Deschiderea coletului la livrare.
Termen de retur: 30 de zile
Notă: 10/10.

Vezi ofertele

Evomag.ro
Magazin online de electronice și electrocasnice la prețuri accesibile.
Gamă variată de produse.
Transport gratuit la comenzile de peste: 150 lei.
Deschiderea coletului la livrare.
Termen de retur: 14 zile
Notă: 10/10.

Vezi ofertele