Last Updated on 4 ani by

Monitorul PC face diferenta in jocuri, in vizionarea unui film si in activitati personale si profesionale. Exista o preconceptie a utilizatorilor de PC-uri ca monitorul, daca nu este corect ales, poate distruge vederea. Iar acest lucru este cat se poate de adevarat daca perioada petrecuta zilnic in fata monitorului este de cateva ore, suprasolicitand privirea. Monitorul este un item indispensabil pentru sistemele PC moderne, dar poate fi folosit si in scop de redare imagini pentru sistemele de supraveghere sau ca si ecran TV. Acum, utilizatorii aleg monitoarele LCD in detrimentul celor CRT, deoarece folosesc tehnologia cristalelor lichide, prezinta un panou de afisare sub forma de matrice si redau imagini clare, indiferent de natura acestora.

Criterii de alegere a monitorului PC

Pentru a alege monitorul PC perfect, este important ca utilizatorii sa ia in calcul urmatoarele criterii:

  • Tipul de display. Acesta este unul din cele mai importante criterii de selectie. Pe piata sunt disponibile monitoare de tip LCD clasic, LED si OLED. Monitoarele CRT sunt de domeniul trecutului. Insa nici pana in momentul de fata utilizatorii nu cunosc diferentele clare intre cele trei tipuri de monitoare. Monitorul LCD reda imaginile folosind cristale luminoase, fiind foarte convenabil ca si pret si ramanand cea mai populara alegere a utilizatorilor. Monitorul LED este o versiune mai performanta a monitorului LCD, folosind o sursa de lumina diferita insa. Monitorul LED este mai scump insa si mai performant. Monitorul OLED, pe de alta parte este cel mai performant tip de monitor de pe piata, oferind imagini superioare din punct de vedere calitativ fata de celelalte.
  • Imaginile redate. Calitatea imaginilor este al doilea criteriu de selectie, incluzand rezolutia, contrastul, rata de refresh, calitatea culorilor, precum si unghiul de vizualizare. Monitorul PC trebuie sa aiba o rezolutie HD pentru a oferi o claritate excelenta, dar si un contrast bun care sa redea eficient negrul din imagini. Calitatea cromatica este ideala pentru ecranele LED si LCD daca reuseste sa redea realist o gama de nuante foarte extinsa. Rata de refresh indica viteza de afisare a imaginilor pe ecran, ceea ce inseamna ca, daca in specificatiile monitorului intra valoarea de 60 Hz, atunci monitorul va afisa de 60 de ori imaginea intr-o secunda. Ecranele OLED, in schimv ating o rata de refresh de 100000 Hz. Nu in ultimul rand, unghiul de vizualizare stabileste pozitia si distantele necesare pentru a percepe toate aspectele imaginii redate cu un LCD. Unele monitoare LCD afiseaza culorile inchise intr-un mod mai problematic, fiind percepute de ochiul uman ca fiind mate si deschise, cand sunt privite din anumite puncte.
  • Cumparatorii pot investi intr-un monitor in functie de dimensiunile acestuia, atat grosimea cat si diagonala. In general, ecranele LCD sunt foarte subtiri, iar diagonala trebuie aleasa in functie de necesitatile utilizatorilor (pentru jocuri, vizionarea filmelor, redactare, etc).
  • Aceasta caracteristica este foarte importanta pentru alegerea monitorului, deoarece acesta trebuie sa fie adaptat in mod eficient mediului de lucru in care va fi utilizat. Exista monitoare cu porturi clasice, de tip VGA, dar si cu porturi HDMI. Utilizatorul trebuie sa se asigure de faptul ca monitorul este compatibil cu unitatea.

Monitor LCD vs. monitor LED

In domeniul IT, orice achizitie facuta trebuie cantarita cu mare atentie. Un monitor nu se cumpara pentru cateva saptamani, ci pentru cativa ani, cu putin noroc. Fiind o componenta atat de importanta, nu se recomanda achizitionarea acestuia in varianat second hand sau refurbished ci mai degraba achizitionarea unui monitor nou, din magazin, cu garantie. Care este insa cel mai bun tip de monitor pentru calculator? LCD sau LED? Care sunt diferentele intre cele doua modele?

Monitoarele LED consuma mai putina energie, sunt mai luminoase, se aprind rapid, au un design placut, nu sunt prea groase. Insa nu se poate spune despre monitoarele LED, care nu sunt altceva decat monitoare LCD iluminate cu LED-uri, ca sunt mai bune comparativ cu monitoarele LCD. Sunt insa imbunatatiri ale monitoarelor LED precum unghiul de vizualizare al imaginilor fara aparitia distorsiunilor sau efectelor vizuale nedorite, durata de viata, consumul de energie si costurile. Un monitor LED va consuma cu 30-40% mai putin decat un monitor LCD, va avea o calitate a imaginii net superioara si un impact ecologic redus. Monitorul PC este o investitie de viitor, o investitie importanta si foarte echilobrata, care trebuie facuta cu multa precautie.

Cele mai recomandate magazine pentru a cumpără cea mai calitativă și ieftină …

Emag.ro
Cel mai mare magazin online din România. O mulțime de produse oferite de emag cât și de partenerii săi.
Gamă variată de produse.
Transport gratuit la comenzile de peste: 200 lei.
Deschiderea coletului la livrare.
Termen de retur: 30 de zile
Notă: 10/10.

Vezi ofertele

Altex.ro
Gamă variată de produse la cel mai mic preț. De 2 ori diferența dacă găsiți în altă parte mai ieftin.
Gamă variată de produse.
Transport gratuit la comenzile de peste: 200 lei.
Deschiderea coletului la livrare.
Termen de retur: 14 zile
Notă: 10/10.

Vezi ofertele

PcGarage.ro
Magazin online popular mai ales în rândul gamerilor. Gamă variată de produse și oferte optime.
Gamă variată de produse.
Transportul este gratuit in limita a 5.00 kg pe comandă.
Deschiderea coletului la livrare.
Termen de retur: 30 de zile
Notă: 10/10.

Vezi ofertele

Evomag.ro
Magazin online de electronice și electrocasnice la prețuri accesibile.
Gamă variată de produse.
Transport gratuit la comenzile de peste: 150 lei.
Deschiderea coletului la livrare.
Termen de retur: 14 zile
Notă: 10/10.

Vezi ofertele

ItGalaxy.ro
Magazin online bazat pe comerțul cu produse electrocasnice și IT. Gamă variată de produse.
Gamă variată de produse.
Transport gratuit la comenzile de peste: 200 lei.
Deschiderea coletului la livrare.
Termen de retur: 14 zile
Notă: 10/10.

Vezi ofertele

BadaBum.ro
Magazin online specializat în comerțul cu electrocasnice, laptopuri, smartphone-uri, televizoare, etc. Livrare gratuită în București și Ilfov, multiple posibilități de plată.
Gamă variată de produse.
Transport gratuit la comenzile de peste: 200 lei pentru București și zonele limitrofe.
Deschiderea coletului la livrare.
Termen de retur: 14 zile
Notă: 10/10.

Vezi ofertele