Jucariile au un rol esential in cresterea si dezvoltarea copilului. Acestea sunt folosite nu numai pentru relaxare, ci si pentru construirea personalitatii, pentru explorarea relatiei copilului cu ceilalti parteneri de joaca, dar si cu el insusi, cu emotiile si cu mediul care il inconjoara.
Jucariile pot fi daruite copilului cu diferite ocazii, precum aniversare, Craciun, de Ziua copilului, sarbatorirea unei reusite la scoala sau la gradinita. Asta nu inseamna ca nu pot fi oferite pur si simplu, in orice zi din an.
Acestea sunt, de fapt, cele mai apreciate cadouri de catre copii,insa pentru a-si indeplini cu succes rolul pozitiv in viata si in dezvoltarea micutilor, trebuie alese cu grija, in functie de etapele dezvoltarii psihice, cognitive, fizice si motorii, pentru a favoriza dobandirea si consolidarea abilitatilor.
Jucarii potrivite pe grupe de varsta
Copiii se bucura de jucarii la orice varsta, insa este foarte importanta decizia luata de parinti referitoare la tipul acestora, la rolul pe care il au in dezvoltarea copilului si la potentialele pericole pe care le prezinta.
- Copiii cu varsta 0-12 luni. Pentru bebelusi, jucariile trebuie sa fie moi, placute la atingere, sa le capteze atentia prin culori si sunete. Sunt ideale pernitele de activitati sau centrele de activitati, jucariile care zornaie, carticelele cu ilustratii, caruselul pentru patut cu melodii si lumini, chiar si jucariile de dentitie. Acestea trebuie sa le dezvolte abilitatile tactile, cognitive, sa ii ajute in coordonarea ochi-mana si cel mai important, sa nu ii sperie.
- Copiii cu varsta 1-3 ani. In aceasta perioada, parintii trebuie sa se axeze mai mult pe independenta copilului care intervine in mod gradual si sa le ofere posibilitatea de a se juca cu jucarii interactive, puzzle-uri simple din lemn, jucarii de sortare a formelor geometrice, chiar si masutele de activitati. La aceasta varsta, copiii vor aprecia si jucariile pe care le apasa si canta, jocurile de memorie, de logica si recunoastere.
- Copiii cu varsta 3-6 ani. La aceasta categorie de varsta, copilul are nevoie de jucarii care ii dezvolta inteligenta. Majoritatea copiilor vor cere un anumit tip de jucarii si vor cere sa se joace impreuna cu prietenii. Puzzle-urile 3D, jocurile de construit, labirinturile, castelele de papusi, cursele de masini, cartile de povesti, jucariile cu numaratoare, de strategie sau de memorie sunt o alegere excelenta!
- Copiii cu varsta 7-12 ani. Pentru copiii mai mari si pretentiile sunt mai mari, indeosebi in alegerea jucariilor. Chiar si in etapa scolara, copiii simt nevoia sa se joace si sa isi manifeste spiritul ludic si creativitatea. Vor aprecia in special mini-dronele, LEGO-urile mai complicate, jucariile de plus,jurnalele in care isi pot nota activitatile si secretele, bicicletele, rolele, precum si jucariile potrivite pasiunii lor (o orga, o chitara, un set profesional pentru micii pictori, etc.).
Tipuri de jucarii si informatii esentiale pentru alegerea corecta a acestora
Pe piata exista mii de jucarii,disponibile atat in mediul online, cat si in magazinele specializate, in hypermarketuri si in alte locatii. In alegerea jucariilor este foarte important caracterul estetic, pentru ca jucariile trebuie sa atraga prin forma frumoasa, culorile vii, felul interesant in care reproduc imaginea reala, finisajul frumos. Jucariile trebuie sa fie rezistente la lovire, la indoire, sa fie create din materiale rezistente, sa asigure securitatea in timpul jocului.
In functie de preferintele copiilor si de grupa de varsta, parintii pot opta pentru jucarii cu lumini, cu sunete, jucarii de exterior sau de interior, jucarii educative sau de creatie, jucarii pentru baietei sau pentru fetite, insa fara a neglija beneficiile pe care acestea le ofera copilului. Se pune accent pe dezvoltarea motorie, dezvoltarea emotionala si sociala, dezvoltarea inteligentei, fara a uita unul din cele mai interesante aspecte, distractia!
Cele mai recomandate magazine pentru a cumpără cele mai calitative și ieftine Jucării.