Last Updated on 3 ani by

Rotile unei masini sunt formate din jante si anvelope. Ambele componente sunt la fel de importante, chiar daca soferii considera ca doar anvelopele au rolul lor si ca trebuie schimbate de doua ori pe an, adaptand masina la conditiile meteo. Jantele reprezinta unul din cele mai schimbate elemente ale unei masini, avand un impact important din punct de vedere estetic. Pentru pasionatii de tuning, jantele sunt alese cu ochii, pe criterii estetice, nu cu mintea, pe criterii functionale. Inainte de a alege jantele, conducatorii trebuie sa stie exact la ce folosesc masina, in ce scop mai exact, care ar fi avantajele achizitionarii unui set de jante mai moderne sau daca ar trebui sa se rezume la variantele clasice.

Jantele potrivite pentru masina in functie de scopul in care este folosita

Pentru o masina normala, nu foarte performanta, insa pe care conducatorii auto doresc sa o infrumuseteze si sa ii aduca un plus de valoare din punct de vedere estetic, jantele trebuie alese cu grija. Este indicat ca pentru o masina folosita zilnic, sa fie respectate dimensiunile de jante propuse de producatoru autoturismului din diferite motive: articulatiile si suspensia masinii au fost special gandite pentru o anumita greutate a rotii. Jantele mai mari vor ingreuna roata, de aici vor rezulta socuri si vibratii mai puternice, iar in cazul in care masina este folosita zilnic, va trebui dusa in service de urgenta. Jantele auto pentru masina de familie trebuie sa pastreze dimensiunile initiale, sa nu fie dintr-un aliaj foarte usor sau sa aiba rezistenta uluitoare.

Masinile de motosport au nevoie de jante speciale, dintr-un material mai dur si mai rezistent. Pentru competitii sunt indicate jantele forjate pentru rezistenta, fabricate din materiale ultra-usoare, care bineinteles au si un pret mai ridicat.

Criterii pe baza carora se aleg jantele auto

Jantele auto se aleg in functie de urmatoarele criterii:

  • Jantele auto trebuie adaptate la modelul masinii, la scopul in care aceasta este folosita, la obiceiurile in trafic si bineinteles si la modelul autoturismului. Jantele auto originale conventionale sunt ideale pentru un stil de condus nu foarte agresiv si pentru autoturismele conduse zilnic. Pentru competitii, jantele de calitate ale caror dimensiuni sunt adaptate perfect, vor fi cea mai buna alegere.
  • Jantele se aleg si in functie de anotimp. Conform legislatiei in vigoare la momentul actual, cauciucurile masinii trebuie adaptate la conditiile meteo si, de regula, conducatorii auto le schimba de doua ori pe an. In cazul jantelor, echiparea masinii pentru perioada verii inseamna si alegerea unor jante din aliaj, cu o latime mai mare, care sa permita un demaraj superior si un timp de franare bun. Pentru iarna, jantele ideale sunt cele din otel, compatibile ca dimensiuni cu cele ale anvelopelor.
  • Materialul din care sunt confectionate jantele este aliaj sau otel. Desi otelul este tot un aliaj, va intra intr-o categorie aparte. Cei mai multi conducatori auto aleg jantele din aliaj, avand o greutate mai mica, garantand o rulare usoara, stabilitate, un raspuns mai eficient la control si un consum inferior de combustibil. Jantele din otel au un pret mai bun, insa nu sunt la fel de placute din punct de vedere estetic, ca si cele din aliaj.
  • Principalele caracteristici la care conducatorii auto trebuie sa se uite sunt diametrul si latimea jantelor. Diametrul se extinde intre 8 si 38 inchi, in timp ce latimea variaza, fiind foarte importanta la montarea anvelopei deasupra.
  • Conducatorii auto trebie sa ia in calcul numarul prezoanelor si distantele dintre aceste elemente. Exista jante cu pana la 8 prezoane (gauri si suruburi de fixare). In indicatiile jantelor pot fi gasite si acest coeficient specific.
  • Echilibrul jantelor va fi exprimat printr-o cifra cu valoare pozitiva sau negativa. Cifrele pozitive reprezinta milimetri si, cu cat sunt mai mari, cu atat intra mai adanc sub caroseria masinii jantele. Cifrele negative reprezinta directionarea jantelor mai spre exterior.
  • Alti parametri. Greutatea jantelor este criteriul important in obtinerea performantelor. Jantele sunt fabricate din mai multe tipuri de aliaje, care pot fi foarte usoare sau cu o greutate normala. Jantele din aliaj pot fi realizate din mai multe tipuri de materiale. Din punct de vedere al finisarii, posibilitatile sunt mult mai variate. Jantele din aliaj pot avea finisaj mat, lucios, cromat sau de aluminiu polisat.
Emag.ro
Cel mai mare magazin online din România. O mulțime de produse atât oferite de emag cât și de partenerii săi.
Gamă variată de produse.
Transport gratuit la comenzile de peste: 200 lei.
Deschiderea coletului la livrare.
Termen de retur: 30 de zile
Notă: 10/10.

Vezi ofertele

Alte magazin online pe care puteți găsi jante auto la un preț mic:

Altex.ro

Janta.ro

Caucicuridirect.ro