Dezumidificatorul reprezinta dispozitivul special conceput pentru extragerea umiditatii excesive din aer si din elementele constructiei pentru o mai buna sanatate a membrilor familiei si pentru un aer cat mai curat in incaperi. Umiditatea in exces poate provoca atat probleme de sanatate cat si deteriorarea obiectelor de mobilier. Pastrarea umiditatii din incaperi la un nivel optim este foarte importanta. Nu numai confortul personal depinde de performanta dezumidificatorului, ci si sanatatea utilizatorului. Dezumidificatorul este varianta optima pentru reglarea umiditatii din locuinta.
Necesitatea unui dezumidificator in casa
Cand stiu oamenii ca au nevoie de un dezumidificator in casa si de ce achizitionarea acestuia reprezinta o investitie excelenta in acest sens?
- Atunci cand peretii se umple de mucegai, cand pana si mobila se umfla de la atata umiditate in exces, cand membrii familiei incep sa sufere de astm sau de alte probleme respiratorii, cu siguranta este necesar un dezumidificator.
- In plus, cand rufele incep sa nu se mai usuce nici macar la puterea caloriferului si sunt pline de apa chiar si dupa cateva zile de la curatarea lor la masina, este necesar un dezumidificator.
- Cand mirosul din baie si din bucatarie este neplacut, cand peretii par mereu uzi si copiii sunt mereu raciti, este nevoie de un dezumidificator.
Umiditatea din casa provoaca nu numai disconfort, ci si pagube vizibile si produce efecte pe termen lung, disconfortul climatic fiind primul semn al unei probleme cu umiditatea in locuinta.
Criterii de alegere a dezumidificatorului
Dezumidificatorul perfect pentru locuinta se alege in functie de anumite criterii:
- Dimensiunea incaperii: dezumidificatorul ideal se alege in functie de dimensiunea incaperii. Cu cat incaperea este mai mare cu atat dezumidificatorul trebuie sa fie mai mare si sa aiba o capacitate de minim 20 de litri pe zi. Atunci cand dezumidificatorul este folosit numai pentru baie, pentru uscarea mai rapida a hainelor, atunci cu siguranta pretentiile nu sunt atat de mari. Este bine, totusi, ca utilizatorii sa opteze pentru un dezumidificator care acopera o suprafata mai mre decat cea pe care o au acasa cu o umiditate excesiva.
- Garantie: dezumidificatorul trebuie sa aiba o garantie de cativa ani, minim 12 luni;
- Functii: se recomanda achizitionarea unui dezumidificator cu functii de dezumidificare, ionizare si tratare a aerului;
- Reglarea higrostatului: higrostatul trebuie sa fie reglabil in mai multe trepte prin simpla apasare a unui buton iar temporizatorul trebuie sa permita utilizarea dezumidificatorului pentru cateva ore inainte de a se opri;
- Functii suplimentare: acestea pot include functia de blocare a utilizarii de catre copiii, functie de protectie de preaplin prin deconectare, dar si racordul pentru evacuarea externa si purificare a aerului.
Setarea dezumidificatorului
Utilizatorul are o misiune importanta- aceea de setare a dezumidificatorului. Umiditatea optima dintr-o incapere trebuie sa fie de 45% insa, in cazul in care aceasta valoare nu poate fi setata, este bine sa opteze pentru orice varianta intre 30 si 50%.
Termostatul cu higrometru montat in camera ofera utilizatorului sansa de a vedea in permanenta valoarea umiditatii in camera. In cazul in care acesta este doar un vis frumos, se recomanda alegerea unui dezumidificator care are un higrometru incorporat, care masoara procentul de umiditate din incapere si permite setarea umiditatii necesare.
Dezumidificatorul nu trebuie sa consume mult, trebuie sa fie un dispozitiv care sa necesite o mentenanta simpla, sa elimine orice urma de umezeala si de condens, sa aiba specificatii suplimentare precum un nivel de zgomot redus si functia de purificare a aerului.
Cele mai recomandate magazine pentru a cumpără cel mai bun și ieftin dezumidificator.