Una din cele mai importante investitii pe care trebuie sa le faca locatarii in momentul in care doresc sa isi reamenajeze locuinta este sa investeasca intr-o centrala termica. Termenul de centrala termica este larg si cuprinde o gama de produse destul de mare. Centralele termice sunt echipamentele ce incalzesc locuinta si produc apa calda menajera, dispozitive care sunt folosite atat in apartament, cat si in casa, atat in mediul urban cat si in mediul rural. Alegerea unui anumit model de centrala termica depinde de mai multe criterii si importanta acestor dispozitive este majora pentru confortul locatarilor.

Tipuri de centrale termice pe gaz

Centrala termica pe gaz poate fi de doua feluri: modelul conventioal si in condensare.

  • Centrala termica pe gaz clasica este excelenta, foarte apreciata si achizitionata la momentul actual, oferind un randament de pana la 95% ca si eficienta energetica.
  • Centrala termica pe gaz in condensare are o eficienta energetica ce ajunge la 109%, consuma mult mai putin si degaja mai multa caldura in calorifere.

Tipuri de combustibili pentru centralele termice

Faptul ca centrala termica pe gaz este cea mai apreciata la momentul actual, nu inseamna ca nu exista si alte tipuri de centrale termice. In functie de combustibilii folositi, centralele termice pot face parte din urmatoarele categorii:

  • Centrale termice pe combustibil solid: cum ar fi lemn sau carbune brun, care au un pret mai mic de achizitie insa nu reprezinta o optiune ideala pentru cei ce locuiesc in mediul urban. De asemenea, aceste centrale necesita un cos inalt iar apartamentele sunt excluse din schema fiindca in orasele mari lemnul este dificil de adus si de sectionat iar carbunele murdareste tot ceea ce atinge.
  • Centralele termice pe gaz natural sau lichefiat. Aceste modele de centrale termice sunt cele care folosesc gazul, un combustibil cu un pret accesibil. Dezavantajele centralelor cu gaze includ pericolul de explozie si necesitatea existentei unui sistem de admisie si de evacuare a aerului.
  • Centralele termice pe energie electrica. Aceste modele sunt perfecte pentru utilizatori care nu vor sa isi complice viata temandu-se de explozii si folosind combustibili, tevi, cosuri sau avize. Pretul energiei electrice este insa mai mare decat pretul gazului insa diferenta este estompata de avantaje.

Criterii pentru alegerea centralei termice potrivite

In functie de anumite criterii, consumatorii aleg centrala termica potrivita pentru locuinta lor. Asadar, oamenii urmaresc urmatoarele detalii in achizitionarea centralei:

  • Puterea: centrala termica trebuie sa fie aleasa in functie de un calcul foarte bine stabilit in care intra sarcina termica volumica si volumul de aer incalzit. Pentru un spatiu mic se recomanda centralele termice cu o putere minima de 7 kW si maxima de 16 kW.
  • Debit de apa calda: centrala termica trebuie sa furnizeze suficient de multa apa calda pentru toti membrii familiei. Standardele sunt de 10 litri pe minut pe robinet si de 8 litri pe minut pentru dus.
  • Boiler: in cazul familiilor cu un consum de apa mare, se recomanda achizitia unui model cu boiler gratie caruia nu va fi afectata incalzirea si confortul.
  • Consum: centralele termice au in general un standard de consum dupa care se pot ghida cumparatorii. In cazul centralelor pe gaz, sistemul de notare este ErP iar in cazul centralelor electrice, se foloseste clasificarea conform claselor de eficienta energetica.
  • Protectie si zgomot. Centrala termica nu trebuie sa faca prea mult zgomot, modelele mai silentioase sunt preferabile celor care fac galagie multa. In plus, este foarte important si sistemul de protectie de care dispun, spre exemplu pentru lipsa gazului, supra tensiune sau evacuarea noxelor, ori chiar protectie anti-inghet.

Cele mai recomandate magazine pentru a cumpără cea mai calitativă și ieftină centrală termică.

Emag.ro
Cel mai mare magazin online din România. O mulțime de produse oferite de emag cât și de partenerii săi.
Gamă variată de produse.
Transport gratuit la comenzile de peste: 200 lei.
Deschiderea coletului la livrare.
Termen de retur: 30 de zile
Notă: 10/10.

Vezi ofertele

Cel.ro
Un magazin online popular ce se remarcă prin varietate de produse și prețuri mici.
Gamă variată de produse.
Transport gratuit la comenzile de peste: 299 lei.
Deschiderea coletului la livrare.
Termen de retur: 14 zile
Notă: 9/10.

Vezi ofertele

ItGalaxy.ro
Magazin online bazat pe comerțul cu produse electrocasnice și IT. Gamă variată de produse.
Gamă variată de produse.
Transport gratuit la comenzile de peste: 200 lei.
Deschiderea coletului la livrare.
Termen de retur: 14 zile
Notă: 9/10.

Vezi ofertele

RomStal.ro
Unul dintre cele mai mari magazine online de pe care puteți achiziționa obiecte și instalații sanitare, centrale termice, calorifere, etc. Gamă largă de produse și prețuri accesibile.
Gamă variată de produse.
Transport gratuit la comenzile de peste: 1000 lei.
Deschiderea coletului la livrare.
Termen de retur: 14 zile
Notă: 9/10.

Vezi ofertele