Orice conducator auto stie ca pentru a circula cu autoturismul in conditii de deplina siguranta are nevoie de o baterie auto buna. Bateria este un acumulator cu incarcare rapida, al carui scop este de a oferi curent pentru pornire, pentru iluminare si aprindere. Cu alte cuvinte, acumulatorul auto este folosit pentru pornirea motorului autovehiculului, acesta fiind asigurat de alternatorul angrenat de curea.

Scurt istoric al bateriilor auto

Bateriile auto au aparut dupa anii 1920, cand autoturismele au inceput sa functioneze cu acumulator electric. La inceput, bateriile auto aveau 6 volti, urmand ca in anii 1950 sa fie facuta trecerea la 12 volti, o data cu fabricarea unor motorizari din ce in ce mai mari, ce necesitau aprinderi serioase. Pana in ziua de azi, standardul de 12 volti s-a mentinut. In anul 1971 s-a inventat si prima baterie auto care nu necesita intretinere iar la momentul actual exista numeroase forme de baterii auto pentru toate modelele de autovehicule.

Tipuri de baterii auto

Exista mai multe tipuri de baterii auto si anume:

 • Bateriile cu intretinere care incep sa dispara de pe piata si evapora lichidul in urma procesului de electroliza, acesta necesitand completare in timp;
 • Bateriile fara intretinere care reusesc sa isi pastreze lichidul pe toata durata de functionare;
 • Bateriile etanse cu gel care folosesc gelul de electroliza pentru situatiile in care este necesar un consum urias de curent;
 • Bateriile pentru start/stop: aceste baterii auto au incarcare foarte rapida, nu necesita intretinere si permit inmagazinarea mai buna a curentului.

Factori decizionali importanti in alegerea unei baterii auto

Inainte de achizitionarea unei baterii auto noi, utilizatorii trebuie sa se asigure ca aceasta indeplineste anumite criterii, precum:

 • Compatibilitatea cu autoturismul: bateria auto trebuie achizitionata conform coordonatelor mentionate in cartea tehnica a masinii in caz contrar aceasta se va dovedi incompatibila;
 • Dimensiuni: lungimea, latimea si inaltimea bateriei auto trebuie sa respecte strict conditiile din cartea tehnica a autoturismului;
 • Tipul: exista pe piata doua tipuri de baterii auto principale – cu acid si alkaline. Bateriile auto alkaline se gasesc foarte rar, in timp ce bateriile cu acid sunt foarte populare. Indiferent de modelul ales, este important ca acesta sa nu necesite mentenanta.
 • Data de fabricare a bateriei auto: acest aspect este foarte important pentru ca o baterie auto recent fabricata, nu mai veche de 6 luni va functiona mai bine;
 • Capacitatea bateriei auto: acest criteriu se refera la posibilitatile de stocare de energie si se alege in functie de alternatorul autoturismului, valoarea fiind exprimata in Ah in manualul masinii;
 • Tensiunea: tensiunea cea mai des intalnita in cazul bateriilor auto este de 12 V insa exista si baterii de 24 de V indicata pentru masini mai mari;
 • Garantia: bateria auto trebuie sa aiba o garantie suficient de mare incat, orice problema aparuta sa poata fi remediata intr-un mediu specializat. Nu in ultimul rand, conteaza si producatorul bateriei auto, cele mai fiabile fiind cele ce apartin Bosch, Varta, Moll, Macht, Fulmen, etc.

Durata de viata a unei baterii auto

O baterie auto nu are o durata de viata standard. Important este ca utilizatorul sa puna accent pe intretinerea acesteia si atunci cand da semne de “oboseala” sa o inlocuiasca. In unele cazuri, o baterie foarte ieftina poate tine chiar si 6 ani, in altele, o baterie scumpa poate tine mai putin de doi ani. Dupa ce bateria auto s-a golit, aceasta trebuie dusa in centrele de colectare specializate, fiind considerat un deseu de risc.

Sfaturi pentru prelungirea vietii unei baterii auto

Pentru a prelungi durata de viata a bateriei auto, conducatorii trebuie sa tina cont de anumite sfaturi ale profesionistilor si sa verifice tensiunea bateriei cel putin o data pe luna, sa evite folosirea consumatorilor de curent atunci cand motorul este oprit si sa nu opreasca motorul ori de cate ori stiu ca nu vor stationa decat cateva minute.

Cele mai recomandate magazine pentru a cumpără cea mai bună și ieftină baterie auto.

Emag.ro
Cel mai mare magazin online din România. O mulțime de produse oferite de emag cât și de partenerii săi.
Gamă variată de produse.
Transport gratuit la comenzile de peste: 200 lei.
Deschiderea coletului la livrare.
Termen de retur: 30 de zile
Notă: 10/10.

Vezi ofertele

Altex.ro
Gamă variată de produse la cel mai mic preț. De 2 ori diferența dacă găsiți în altă parte mai ieftin.
Gamă variată de produse.
Transport gratuit la comenzile de peste: 200 lei.
Deschiderea coletului la livrare.
Termen de retur: 14 zile
Notă: 10/10.

Vezi ofertele

Cel.ro
Un magazin online popular ce se remarcă prin varietate de produse și prețuri mici.
Gamă variată de produse.
Transport gratuit la comenzile de peste: 299 lei.
Deschiderea coletului la livrare.
Termen de retur: 14 zile
Notă: 9/10.

Vezi ofertele

Epiesa.ro
Unul dintre cele mai populare magazine pe care puteți achiziționa piese auto, anvelope, jante, accesorii, etc. Este prezent de asemenea și în mediul offline cu o mulțime de magazine.
Gamă variată de produse.
Transport gratuit la comenzile de peste: 400 lei.
Deschiderea coletului la livrare.
Termen de retur: 14 zile
Notă: 9/10.

Vezi ofertele

AutoEco.ro
Magazin online pe care veți găsi piese auto ieftine, anvelope auto, jante, ulei, etc. Piese în funcție de producător sau universale.
Gamă variată de produse.
Transport gratuit la comenzile de peste: 200 lei.
Deschiderea coletului la livrare.
Termen de retur: 14 zile
Notă: 9/10.

Vezi ofertele

AutoHut.ro
Magazin online de piese auto, anvelope, produse moto, etc. Magazin popular ce se remarcă prin varietate și prețuri optime.
Gamă variată de produse.
Transport gratuit la comenzile de peste: 599 lei.
Deschiderea coletului la livrare.
Termen de retur: 30 zile
Notă: 9/10.

Vezi ofertele