Aragazul este una din cele mai importante inventii ale lumii moderne. inca de la descoperirea focului, oamenii isi pregatesc alimentele prin fierbere, frigere, coacere, prajire. Intai pe pietre, apoi in cuptoare din lut, pe plita sobei, mancarea a avut un gust exceptional. Insa in epoca moderna aragazul este principalul dispozitiv special conceput pentru prepararea hranei. Pe gaz sau electrice, aragazurile reprezinta investitii importante ale oamenilor moderni.
Scurt istoric al aragazului
Aragazul a aparut pentru prima data in anul 1490 in Alsacia si era realizat din caramida, urmand ca in secolul XVIII sa apara in Germania si apoi sa se raspandeasca in Occident. James Sharp este inventatorul de drept al aragazului, inventie patentata in anul 1826. In anul 1836 incepe fabricarea aragazurilor, acest dispozitiv cunoscand o mare anvergura si popularitate incepand cu anii 1880.
De atunci, au aparut mii de modele de aragazuri, cu functii diferite, iar la momentul actual exista nu numai aragazuri pe gaz ci si modele de plite electrice cu inductie.
Aragaz electric vs. aragaz pe gaz vs. aragaz pe inductie
Daca pana nu demult oamenii nu aveau prea multe optiuni in alegerea aragazului, acum lucrurile s-au schimbat. Nu doar varietatea de modele este cea care ii face pe cumparatori sa se gandeasca de doua ori inainte de a lua o decizie, ci si modul de alimentare. Asadar, exista pe piata aragazuri cu alimentare pe gaz, pe curent elecric si prin inductie. Mai multe modele de aragazuri sunt prezente in varianta pe gaz si electrice, fiecare avand propriile avantaje si dezavantaje.
Aragazurile pe gaz incalzesc foarte repede apa, prepara foarte repede mancarea pentru ca produc o temperatura mare, iar flacarile pot atinge orice colt al vasului. In plus, aragazurile pe gaz sunt mai ieftine iar gazul in sine este mai ieftin decat curentul electric. Aragazurile electrice sunt putin mai scumpe si mai greu de intretinut pentru ca se zgarie mai usor in schimb sunt usor de curatat iar ajustarea temperaturii se face in mod simplu. Aragazurile cu alimentare prin inductie sunt foarte scumpe insa au un grad de siguranta ridicat, suprafata racindu-se instantaneu o data cu ridicarea oalei de pe plita.
Aragaz simplu sau mixt
Pe piata exista numeroase modele de aragazuri simple, care folosesc aceeasi alimentare atat pentru plita cat si pentru cuptor. Aragazurile mixte sunt cele care folosesc spre exemplu plita pe gaz si cuptorul electric. Principalul avantaj al acestor dispozitive este acela ca se poate gati chiar si atunci cand curentul este luat sau alimentarea cu gaze este intrerupta.
Criterii de alegere aragaz
Cele mai importante criterii de selectie ale aragazurilor tin de facilitatile acestora. Asadar, oamenii pot alege un aragaz simplu sau mixt, incorporabil sau independent. Aragazul trebuie ales si in functie de dimensiuni, pentru ca nu toata lumea dispune de o bucatarie mare cu un spatiu generos. Aragazul trebuie sa aiba dimensiuni perfecte pentru a incapea in bucatarie. Mai mult decat atat, aragazul se alege in functie de aspect. O bucatarie moderna are nevoie de un aragaz modern in vreme ce o bucatarie rustica necesita un aragaz simplu, traditional, pe gaz.
Este foarte important si pretul aragazului. In timp ce aragazurile pe gaz au preturi pornind de la cateva sute de lei, cele electrice au un pret mult mai ridicat iar cele pe inductie costa cateva mii de lei. Conteaza la fel de mult in alegerea aragazului si numarul de ochiuri, performanta cuptorului, precum si marca producatoare.
Aragazurile reprezinta o investitie buna pentru orice locuinta dar si pentru afacerile de tipul HoReCa. Exista aragazuri profesionale care pot fi utilizate in restaurante, in pensiuni sau patiserii, aragazuri care pot fi folosite in familii mari dar si in familii mai mici, de catre cei ce stiu sa prepare feluri de mancare complexe dar si de cei care isi fierb doar laptele si o cafea la ibric.
Aragazurile reprezinta totodata si o inventie extraordinara pentru a prepara hrana. Fie ca vor sau nu, oamenii trebuie sa isi schimbe aragazul atunci cand cel vechi se defecteaza sau nu mai tine pasul cu cerintele moderne. In timp ce brandul reprezinta un criteriu important si sursa de alimentare, metodele de gatit (grill, rotisor, etc) si functiile cuptorului sunt demne de luat in considerare.
Cele mai recomandate magazine online pentru a cumpără un aragaz ieftin și bun.