Aparatul de aer conditionat este un produs indispensabil din casa sau din sediul unei afaceri pe perioada verii. In tara, temperaturile ating cote alarmante uneori, motiv pentru care oamenii cauta sa se racoreasca cu orice pret. Pentru unii, o vizita la mall se va dovedi o oaza de racoare, in vreme ce altii se refugiaza la strand sau la piscina.
Cea mai buna solutie pe perioada verii ramane insa achizitionarea si montarea unui aparat de aer conditionat in locuinta sau in sediul afacerii. Cu o gama variata de preturi, dar si de modele, aparatele de aer conditionat reprezinta o alegere inspirata pentru a face fata caldurii de afara.
Tipuri de aparate de aer conditionat
In prezent, exista mai multe tipuri de aparate de aer conditionat pe piata:
- Aparate de aer conditionat de tip split. Acestea sunt cele mai cautate la momentul actual. Denumirea vine din separarea functionalitatii aparatului in doua componente si anume unitatea exterioara si cea interioara. Aparatele de aer conditionat nu prezinta tevi prin pereti si nici conducte, ci doar una sau doua unitati interioare care se conecteaza la aceeasi unitate exterioara.
- Aparatele de aer conditionat de tip duct. Cei care opteaza pentru aceste aparate de aer conditionat trebuie sa stie ca functioneaza cu ajutorul unor conducte trasate in interiorul peretilor prin care circula aerul. Sunt mult mai rar intalnite comparativ cu aparatele de tip split.
- Aparatele de aer conditionat tip caseta. Acestea se monteaza in tavan si sunt perfecte si pentru incalzirea pe timpul iernii a unei incaperi mai mici sau a unui birou, spre exemplu, daca beneficiaza de functia Inverter.
- Aparate de aer conditionat de perete. Majoritatea aparatelor de aer conditionat sunt montate in perete, atat pe partea interioara, cat si pe cea exterioara.
- Aparatele de aer conditionat portabile. Acest tip de aparate este mai rar intalnit din cauza dezavantajului pe care il prezinta, acela de a necesita un tub pentru eliminarea aerului cald. Insa in principiu sunt dispozitive mici ce nu ocupa mult loc si nu cantaresc mult.
Caracteristicile principale ale unui aparat de aer conditionat
Inainte de achizitionarea unui aparat de aer conditionat, persoanele interesate trebuie sa fie atente la anumite caracteristici precum:
- Clasa energetica. Pentru ca aparatele de aer conditionat sa nu consume multa energie, este necesar sa se incadreze intr-o clasa superioara de eficienta energetica: A, A+, A++ sau chiar A+++.
- Nivelul de zgomot. Pentru aparatele de aer conditionat care torc ca o pisica in timpul functionarii, cumparatorii vor plati un pret foarte ridicat. Insa cele mai eficiente sunt modelele care produc un nivel de zgomot cuprins intre 50-60 decibeli.
- Functia de incalzire. Aceasta este specifica aparatelor de aer conditionat cu inverter si este foarte eficienta pe timpul sezonului rece, spre exemplu primavara si toamna, cand utilizatorii au nevoie de un plus de caldura insa nu vor sa porneasca centrala. Este necesar ca utilizatorii sa consulte manualul aparatului de aer conditionat pentru a vedea care este temperatura de functionare minima.
- Aparatul de aer conditionat are nevoie de sisteme de filtrare eficiente. Modelele mai simple sunt dotate cu filtre sub forma de sita fina in vreme ce modelel mai avansate au chiar si filtru de mirosuri.
- Daca aparatul de aer conditionat ales are si functia de dezumidificare, atunci acesta poate contribui la reducerea senzatiei de rece pentru persoanele care sunt sensibile la frig.
Instalarea si utilizarea aparatelor de aer conditionat
In general, se recomanda instalarea aparatelor de aer conditionat de o persoana specializata sau de o echipa de profesionisti, pentru e evita eventualele neregul si greseli care pot duce la evenimente neplacute. Aparatul trebuie folosit si intretinut conform manualului de utilizare.
Cele mai recomandate magazine pentru a cumpără cel mai bun și ieftin Aparat de aer condiționat.