Aliexpress este un serviciu online, de vanzare cu amanuntul, care functioneaza prin sediul din China. Magazinul online este detinut de Alibaba Group si se adreseaza in mare parte cumparatorilor cu amanuntul. Inca de la deschidere, in anul 2010, magazinul online s-a dezvoltat rapid, fiind in prezent alcatuit dintr-un numar urias de intreprinderi mici din China si din alte locatii, ca de exemplu Singapore, care ofera produse pentru cumparatorii internationali online. Site-ul este unul dintre cele mai vizitate, batand un record in ceea ce priveste cumparatorii din Rusia si este considerat al 10-lea cel mai popular site in Brazilia. Prin intermediul Aliexpress sunt ajutate intreprinderile mici sa vanda clientilor din intreaga lume. Aliexpress a facut comparatii cu eBay, deoarece vanzatorii sunt independenti si utilizeaza platforma pentru a oferi produse cumparatorilor.

Un portal pentru toate preferintele si pentru toti consumatorii

Aliexpress a debutat ca un portal de cumparare si vanzare business to business. Inca de atunci si-a extins si serviciile business to consumer, consumer to costumer si de cloud computing. De asemenea, magazinul onlien a implementat cele mai bune servicii de plata. In prezent, site-ul ruleaza in cele mai uzuale limbi, astfel incat sa ofere solutii pentru un numar cat mai mare de consumatori. Clientii care nu sunt acoperiti de aceste traduceri, primesc automat varianta in limba engleza a serviciului. AliExpress este de cele mai multe ori utilizat de magazinele de comert electronic, care utilizeaza modelele de afaceri de tip dropship.

Un numar mare de vanzatori din domenii variate

Vanzatorii care isi comercializeaza produsele pe Aliexpress pot fi companii sau persoane fizice. Aliexpress este o platforma de comert online diferita de Amazon, deoarece actioneaza ca o platforma de comert electronic si nu vinde produse direct consumatorilor. Prin intermediul sau, sunt conectate intrerpinderile chineze cu un numar mare de cumparatori din intreaga lume. De asemenea, magazinul online Aliexpress este diferit de filiala Taobao, adresandu-se in principal cumparatorilor internationali. Aliexpress nu vinde clientilor din China continentala, chiar daca majoritatea comerciantilor cu amanuntul sunt de origine chineza. Site-ul ofer aun program popular de marketing afiliat, in care partenerii sunt recompensati pentru trimiterea vizitatorilor pe site, cu comisioane pentru vanzari.